Pentru pasionatii de vinuri supuse la testul timpului, aflati in cautarea gustului complex dezvoltat in tandem cu lenta patina a timpului, nu putem decat sa le aducem in atentie un vin meticulos, si anume: Vinoteca. Asemeni operelor de arta, acest vin isi imbraca adevaratele caracteristici abia atunci cand trece de testul timpului.
Vinoteca se mandreste cu doua editii, un Pinot Gris din anul 1993, si o Tamaioasa Romaneasca, dulce, ce are ca an de recolta, anul 2001.
Tamaioasa Romaneasca realizata sub egida Vinoteca isi merita locul printre cele Top 100 Vinuri Romanesti din Soiuri Autohtone, profilul oflfactiv si distinsul pachet de arome gustative, ridicandu-se la doleantele celor mai experimentati degustatori de vinuri de pe teritoriul tarii noastre, si nu numai.
Are o aroma puternica de trandafir, fagure de miere, caramel si mosc, esente ce se vor sedimenta perfect alaturi de o lista lunga de preparate culinare.
Asocieri culinare
Servit la o temperatura de 8-10⁰C, Tamioasa Romaneasa de la Vinoteca, este complementar gusturilor regasite in preparatele din creveti, somon, piept de pui sau fois gras. El deschide foarte echilibrat comentariile mesenilor, in compania platourilor de branzeturi Roquefort. Saltul prin meniu nu inlatura Tamaioasa de la masa, gustul dulce al acestui vin alb potrivindu-se si in incheierea intalnirilor de serata, alaturi de prajituri cu migdale si crema de zahar ars, sau alaturi de tarte din fructe.
Proces de fermentare, invechire si maturare.
Fermentarea vinului
Culesi in anul 2001 de pe domeniul viticol Pietroasa, strugurii de Tamioasa Romaneasca sun pusi 48 de ore la macerare prefermentativa, la o temperatura constanta de 16-18 grade. Procesul este urmat de clasica fermentare.
Invechire, maturare
Mai bine de 15 ani, vinul dulce de Pietroasa, sta la maturat in budane de stejar, si bineinteles, in sticle special alese pentru a asigura dezvoltarea unui buchet unic de arome.
Caracteristici:
- Soi de struguri: Tamaioasa Romaneasca;
- Culoare: Galben limpede;
- Categoria de calitate: D.O.C C.M.D;
- Areal viticol: Pietroasa;
- Tip vin: dulce;
- Tarie alcoolica: 11.5%;
- An de recolta: 2001;
- Temperatura de servire recomandata: 8-10⁰C;
- Maturare si invechire: mai bine de 15 ani, vinul dulce de Pietroasa, sta la maturat in budane de stejar, si bineinteles, in sticle special alese pentru a asigura dezvoltarea unui buchet unic de arome;
- Note olfactive: emarcabila complexitate aromatica in care aroma florilor de trandafir este delicat nuantata de note dulci de fagure de miere de albine datorate invechirii;
- Note gustative: gust complex cu note de caramel si mosc.
Orlando –
Tamaioasa romaneasca este un vin de exceptie, apreciat deopotriva atat de cunoscatori cat si de cei care consuma doar la ocazii. Un vin cu care vei inobila orice masa pe baza de peste sau preparate din pui. Nu pot da decat 5 stele acestui sortiment .